Publicado el 29 may. 2017

Durant la Segona Guerra Mundial, a pesar de la posició no bel·ligerant d’Espanya, Les illes varen ser vigilades i fotografiades des de l’aire en missions secretes alemanyes. Avions equipats amb càmeres prenen imatges, sobretot, de port i aeroports. Una informació que després s’analitza per estudiar vies d’una possible invasió o moviments d’armes, tropes i

El departament de geografia de la UIB ha investigat durant anys a arxius americans i britànics per localitzar i rescatar les fotografies aèries d’aquests expedients militars secrets.
Són, sobretot, imatges dels anys 41 i 42 que mai abans havien vist la llum i ara s’exposen a l’antiga seu de l’Autoritat Portuària, a Palma, que n’ha comprat les fotografies. Són instantànies d’una gran precisió, sobretot, les britàniques.

Per exemple, n’hi ha una, de l’any 42, que és la primera foto vertical coneguda del camp de camp de reclusió de Formentera, Tot un document històric. N’hi ha d’altres, que també permeten conèixer com s’ha transformat el litoral illenc.
L’exposició “Vigilats des del cel” romandrà a Palma fins al 17 de juny. Després, viatjarà a Menorca, Eivissa i Formentera.